Skip to content
Kezdőlap » 2 gyömbéres sütemény, amely feldobja a téli napokat

2 gyömbéres sütemény, amely feldobja a téli napokat


A gyömbér csodaszer, hacsak a megfázásra gondolunk, de kiváló ízesítőként is szolgálhat az ételekben, például a süteményekben. Két gyömbéres receptet mutatunk alább.

Csokoládé-mézeskalács cookie

Hozzávalók (15 cookie):150 g univerzális liszt1 evőkanál kakaópor1 teáskanál szódabikarbóna1 teáskanál őrölt fahéj½ teáskanál őrölt gyömbér½ teáskanál kóser só¼ teáskanál őrölt szegfűszeg1/8 teáskanál őrölt szerecsendió110-115 g sózatlan vaj, szobahőmérsékleten1 evőkanál frissen reszelt hámozott gyömbér105-110 g sötétbarna cukor70 g kénmentes melasz85 g félédes csokoládé chipskristálycukor, tekeréshez szükséges

Elkészítés

1. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a fahéjat, az őrölt gyömbért, a sót, a szegfűszeget és a szerecsendiót.2. Egy elektromos keverőlapáttal ellátott edényben közepes sebességgel keverjük össze a vajat és a friss gyömbért, körülbelül 1 percig, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és közepes-nagy sebességen addig keverjük, amíg világos és bolyhos nem lesz, körülbelül 3 percig. Ha kész, adjuk hozzá a melaszt, és közepes sebességen keverjük össze.3. Adjuk hozzá a lisztes keveréket a mixerhez, és keverjük alacsony fokozaton, amíg a tészta összeáll, körülbelül 1 percig. Ezután tegyük bele a csokoládét, és keverjük össze. Ha készen vagyunk, hűtsük le a tésztát, amíg kissé meg nem szilárdul, 15-20 percig.

4. Melegítsük elő a sütőt 160-165 °C-ra, és béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.5. Formázzuk a tésztát 4 cm-es golyókká, és forgassuk meg mindegyik golyót kristálycukorban. Helyezzük a tésztagolyókat az előkészített tepsire, körülbelül 5 cm távolságra egymástól.6. Tegyük be a sütőbe, és süssük addig, amíg a sütemények felülete repedezett lesz, 9-11 percig. A sütemények frissen a legjobbak, de légmentesen záródó dobozban akár 5 napig is elállnak.

Mennyei mézeskalács szelet

Hozzávalók:A gyömbéres omlós tészta aljához: 227 g vaj85 g csomagolt sötétbarna cukor70 g kénmentes melasz1 nagy tojás1 teáskanál fahéj1 teáskanál porított gyömbér1/4 teáskanál szegfűszeg1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér1/2 teáskanál só313 g univerzális lisztA rágós karamellhez: 3,3 dl cukrozott sűrített tej100 g cukor113 g vaj2 evőkanál méz vagy aranyszirup1/2 teáskanál sóA felső csokoládéréteghez:12 dkg étcsokoládé, apróra vágva

1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Egy 9×9-es tepsit vajazzunk és béleljünk ki sütőpapírral. Egy lapáttal felszerelt álló mixerben keverjük össze a vajat, a barna cukrot és a melaszt, amíg világos és bolyhos nem lesz, körülbelül 2 perc alatt.2. Adjuk hozzá a tojást, a fűszereket, a friss gyömbért és a sót, és még egy percig verjük. Belekeverjük a lisztet, csak addig keverjük, amíg össze nem áll.3. Tegyük át a tésztát az előkészített tepsibe, és egyenletesen simítsuk le. 15-18 percig süssük, amíg az omlós tészta közepébe szúrt kés tisztán ki nem jön. Hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a karamellt.4. Egy kis serpenyőben, közepes lángon keverjük össze az édesített sűrített tejet, a cukrot, a vajat és a mézet. Egy spatulával lassan, de folyamatosan keverjük körülbelül tíz percig. Addig melegítsük, amíg szép arany karamell színt nem kap, majd azonnal vegyük le a tűzről és keverjük bele a sót.

5. Öntsük a keveréket a gyömbéres omlós tésztára, és spatulával egyenletesen terítsük el. Tegyük hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, kb 2 órára.6. Ha a szeletek kihűltek, készítsük el a csokoládéréteget. Készítsen elő egy duplafenekű serpenyőt közepes lángon. Vágjuk apróra a csokoládét, és öntsük a 3/4-ét üveg- vagy fémtálba. A serpenyő felett olvasszuk fel, amíg teljesen fel nem olvad, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a maradék 1/4 csokoládéhoz, és hagyjuk állni 5 percig.5 perc múlva keverjük össze a keveréket, ügyelve arra, hogy az összes csokoládé teljesen elolvadjon. Öntsük rá a kihűlt szeletekre, majd tegyük vissza a hűtőbe dermedni.
(PureWow)Nyitókép: Shutterstock

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!