Skip to content
Kezdőlap » Gyulladáscsökkentő hatással bír, ha így fogyasztod a kávét

Gyulladáscsökkentő hatással bír, ha így fogyasztod a kávét


Gyulladással küzdesz? Van egy egyszerű része a reggeli rutinodnak, amely segíthet az olyan alattomos tüneteken, mint az ízületi merevség, az emésztési problémák és a magas vérnyomás.

Egy, a Journal of Agriculture and Food Chemistry című szaklapban nemrég publikált új kutatás szerint a fehérjék és az antioxidánsok kombinálása megduplázhatja a gyulladáscsökkentő hatást az immunsejtekben. Ez a kombináció megismételhető egy népszerű, fehérjében gazdag összetevő, a tej kávéhoz való hozzáadásával.
A tanulmányban a Koppenhágai Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének és Állattudományi Tanszékének kutatói azt elemezték, hogy a növényi eredetű élelmiszerekben található vegyületek osztálya, a polifenolok, amelyek tele vannak antioxidánsokkal hogyan reagálnak, amikor aminosavakkal, a fehérjék építőköveivel kombinálódnak.

A lehetséges gyulladáscsökkentő hatások vizsgálatához a kutatók mesterséges gyulladást alkalmaztak az immunsejtekben, majd néhány sejtbe polifenolok és aminosavak kombinációját fecskendezték. Más sejtek csak polifenolokat kaptak, egy kontroll sejtcsoport pedig semmit sem kapott.Az eredmények ígéretesek voltak: a polifenolokkal és aminosavakkal egyaránt kezelt immunsejtek kétszer olyan hatékonyan csökkentették a gyulladást, mint azok a sejtek, amelyek csak polifenolokat kaptak.

A kísérő tanulmányban kimutatták, hogy a polifenolok kötődnek a húskészítményekben és tejtermékekben található fehérjékhez. Mivel a kávébab gazdag antioxidánsokban, az egyik alkalom, amikor az emberek bevehetik ezt a potenciális gyulladáscsökkentő keveréket, a tejes kávé fogyasztása lenne.A kutatók ezt a reakciót csak a tejtermékekkel kapcsolatban találták, így nem világos, hogy a tej alternatívái ugyanilyen pozitív hatást fejtenének-e ki, különösen azok a termékek, amelyeknek alacsonyabb a fehérjetartalma, mint a valódi tejé.

Persze, más módon is fogyasztható ezt az antioxidáns-fehérje kombinációja, amely szintén hatékony lehet a gyulladáscsökkentésben.„Nem tudom elképzelni, hogy valami hasonló történik például egy húsételben zöldségekkel vagy egy turmixban, ha fehérjét, például tejet vagy joghurtot adunk hozzá” – mondta Marianne Nissen Lund professzor, az Élelmiszertudományi Tanszék munkatársa a Koppenhágai Egyetem közleményében.

Ennek ellenére további kutatásokra van szükség ezen eredmények tisztázásához és annak feltárásához, hogy a növényi alapú fehérjeforrások hogyan viszonyulnak egymáshoz.(EatingWell)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!