Skip to content
Kezdőlap » A prenatális vitaminoktól nem nő a hajad és a körmöd

A prenatális vitaminoktól nem nő a hajad és a körmöd

A prenatális vitaminoktól nem nő a hajad és a körmöd


A TikTok-on nemrég pillanatok alatt elterjedt videók azt állítják, hogy a terhesvitaminok segíthetnek a hosszú haj növesztésében a nem várandós embereknek. A valóság ettől nem is állhatna azonban távolabb, sőt.
Néhány TikTok-felhasználó azt állítja, hogy a szülés előtti vitaminok „terhességi ragyogást” adhatnak a hajunknak, még akkor is, ha nem készülünk gyereket szülni. Egy dietetikus szerint ezt az állítást azonban semmilyen tudományos tény nem támasztja alá.A terhesvitaminok abban különböznek a multivitaminoktól, hogy olyan tápanyagokat – többek között folsavat, vasat és kalciumot – tartalmaznak, amelyek létfontosságúak a várandósság alatt. A várandós nőknek például több vasra van szükségük, mert az segít a véren keresztül oxigént juttatni a magzathoz. A folsav akár 70%-kal csökkenti annak az esélyét, hogy a babának neurális csöves születési rendellenessége legyen, mint például a spina bifida (nyitott gerinc).

Bár a prenatális vitaminok elengedhetetlenek, ha valaki terhes, egyes TikTok-videók több tízezres nézettséget gyűjtöttek, azt állítva, hogy ezek a vitaminok segítenek az erős, hosszú haj és körmök növesztésében akkor is, ha nem vagyunk várandósok.Jamie Pronschinske, a wisconsini Mayo Clinic Health System regisztrált dietetikusa szerint a fenti állítás egyike a sok orvosi mítosznak, amelyek a különböző közösségi médiaoldalakon keresztül terjednek, anélkül, hogy bizonyítékokkal vagy tudományosan alátámasztva lennének, és a prenatális vitaminok szedése, amikor valaki nem várandós, akár káros is lehet az egészségre.

„Nincsenek alátámasztott előnyei a prenatális szerek szedésének, amikor valaki nem terhes” – mondta Pronschinske az Insidernek.Bár a vas, a prenatális készítmények egyik fő vitaminja összefügg a haj és a köröm egészségével, túl sok belőle veszélyes lehet, különösen a gyerekek számára.Pronschinske szerint a prenatális készítmények napi adagonként 27 mg vasat tartalmaznak, ami a terhesség alatt ajánlatos mennyiség. A nem várandós személyek esetében a dietetikusok a nőknek 18 mg, míg a férfiaknak mindössze 8 mg vasat ajánlanak, melyet nem étrend-kiegészítőkkel, hanem táplálékkal ajánlott bevinni a szervezetbe.A túl sok vas szedése vasmérgezéshez vezethet, ami megrongálhatja a gyomor-bélrendszer szöveteit.

Bár Pronschinske szerint a felnőttek ritkán szenvednek a prenatális vitaminokból származó vasmérgezéstől, a New York-i székhelyű Mount Sinai integrált egészségügyi rendszer arra figyelmeztet, hogy a gyerekek súlyos túladagolás szenvedhetnek, ha prenatális kiegészítőket szednek.Nem a toxicitás az egyetlen aggodalomra okot adó probléma a felesleges prenatális készítmények szedésekor. Pronschinske elmondta, hogy a túl sok van még felnőtteknél is csökkentheti a cink felszívódását, és káros kölcsönhatásba léphet a szervezetben lévő vényköteles gyógyszerekkel. A vas pozitív töltést hordoz, amely kötődhet a tüdőgyulladás és a hólyaghurut kezelésére használt antibiotikumokhoz, és blokkolhatja azok felszívódását, így azok kevésbé lesznek hatékonyak.

Kiegyensúlyozott táplálkozás 

Pronschinske szerint a haj és a köröm növekedéséhez szükséges tápanyagokhoz legjobban az ételeken keresztül juthatunk hozzá. Sok hús, hüvelyes és dúsított gabonaféle jó vasforrás, a tojás és a tejtermékek pedig tartalmazzák a napi szinten szükséges cinket, fehérjét és biotint.
Azoknak, akik szeretnék pótolni a hiányosságokat az étrendjükben, Pronschinske azt tanácsolja, hogy fontolják meg a rendszeres napi multivitaminbevitelt, amely megfelel az életkoruknak és a nemüknek. A napi tápanyagérték akár 100%-át is tartalmazó multivitaminok jobb választásnak bizonyulnak, mint a terhesvitaminok, mivel egy nem várandós szervezet nem dolgozza fel a felesleges tápanyagokat, és egyszerűen kiüríti azokat.Ha a kiegyensúlyozott táplálkozás ellenére mégis törékeny hajjal vagy körmökkel küzdünk, a dietetikus szerint az egészségügyi állapot, a hormonok, az életkor, a genetika és a gyógyszerek is befolyásolhatják a haj és a körmök erejét és növekedési ütemét. (Insider)Nyitókép: Shutterstock

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!