Skip to content
Kezdőlap » Kóser só vs. tengeri só: mi a különbség?

Kóser só vs. tengeri só: mi a különbség?

Kóser só vs. tengeri só: mi a különbség?


A só számtalan étel elengedhetetlen összetevője, melyből elég egy csipetnyi, hogy az ételt ízletessé varázsolja. Ma már sokféle sófajta létezik, többek között a kóser és a tengeri só, de vajon mi a különbség közöttük?

Kóser só

A földben lévő lelőhelyekről bányászott, durva, lapos szemcséjű, tiszta sófajta arról kapta a nevét, hogy a zsidó vallási törvények szerint a húsok kóserolására használják – a húsból száraz pácolással vonják ki a vért. Ennek ellenére ez a sófajta a konyhai alkalmazások széles skálájával rendelkezik, mert nem tartalmaz adalékanyagokat (például jódot), és általában csak tiszta nátrium-klorid, így „tiszta, egyszerű és nagyon konzisztens íze van.

Tengeri só

A tengervízből kinyert só egy fajtája, előállítása a legmunkaigényesebb folyamat – a tengervíz lassú szárítását és a sókristályok begyűjtését igényli, amit gyakran kézzel végeznek –, és ezért drágább termék, mint a kóser és a közönséges asztali só.A tengeri só természetes módon más tápanyagokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, ami egy kis tápanyag-előnyt és némileg más, összetettebb ízt kölcsönöz neki, mint kóser rokonának tiszta nátrium-kloridos egyszerűsége.

Főzés kóser vs. tengeri sóval

A kóser só tiszta, egyenletes íze jól illeszkedik a receptek széles skálájához, és nagyobb szemcsemérete miatt lassabban oldódik, így kevésbé valószínű, hogy a kész étel túlsózott lesz. A kóser só sütéshez, főzéshez és fűszerezéshez szinte bármihez használható, a tésztavíztől a salátaönteteken át a nyers húsdarabokig. A tengeri só ezzel szemben nem ilyen sokoldalúan felhasználható, bár benne is rengeteg kulináris lehetőség rejlik. Használatakor fontos szem előtt tartani, hogy ízprofilja kevésbé semleges, és jelentősen változhat attól függően, hogy milyen vízforrásból nyerték. Mégis, a tengeri só általánosságban szuper megoldás az ételek díszítésére, ropogós széle kellemes ásványi falatot kölcsönöz bármilyen húsnak vagy halnak, akár grillezve, akár párolva, és ideális, ha salátákra és grillezett zöldségekre szórjuk a befejezéshez.

Helyettesíthető a kóser só tengeri sóval (és fordítva)?

Mi a teendő, ha egy recept az egyik fajta sót kéri, de csak a másik van kéznél? Két sóval nem lehet egyformán helyettesíteni, de ha át akarjuk alakítani a recepteket, akkor a kóser só helyett finom tengeri sót kell használnunk. Mivel a kóser só általában enyhébb, 1,25 rész kóser sóhoz 1 rész tengeri sót alkalmazzunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!