Skip to content
Kezdőlap » Lenyűgöző zöld üstökös ma este kerül legközelebb a Földhöz​

Lenyűgöző zöld üstökös ma este kerül legközelebb a Földhöz​


A Föld mellett nemsokára egy zölden ragyogó üstökös halad el, mely legutoljára a jégkorszak ideje alatt volt látható. Mi okozza az égi jelenség szokatlan fényjátékát?
A C/2022 E3 (ZTF) zöld üstökös legutoljára nagyjából 50 ezer évvel napjaink előtt, egy jégkorszak ideje alatt haladt át az égbolton. Most hozzávetőlegesen 42 millió kilométerre közelíti meg a bolygónkat. Ez a távolság viszonyításképp a Nap és a Föld közötti távolság harmada. A legfőbb jellegzetessége viszont nem a ritka láthatósága, hanem a zöld árnyalata, amit egy nehezen tanulmányozható elem okoz.

A C2 molekula egy kétatomos szén, mely az űrsziklán végbemenő kémiai hatások miatt izzik fel. Bár ennek az elemnek a rejtett tulajdonságáról már 1930 óta tud az emberiség, mégis csak két évvel ezelőtt derült fény az üstökös jellegzetességének titkára. Rájöttek, hogy a ZTF egy jégből és porból álló aszteroida.

Ez a jégréteg a Naprendszerben lassan olvadni kezd a fő csillagunk hatására, majd gázzá alakul. Ennek következtében egyfajta instabil légkör alakul ki az üstökös körül. A Nap folyamatos sugárzása megállás nélkül bombázza ezt a légkört, így a keletkező szénalapú molekulák szétszakadnak, és C2-t, egy egyszerű, de nagyon instabil molekulát hoznak létre.A molekula gyorsan gerjesztett állapotba kerül, így annak érdekében, hogy visszatérjen semleges állapotába, kibocsátja a keletkező fotont. Ezáltal felszabadítja a fényenergiájának egy részét.

Erre egészen 2021-ig azért nem tudtak rájönni a kutatók, mivel a C2 a Föld légkörén belül nagyon instabil, így szinte tanulmányozhatatlan.A ZTF zöld üstököst február elsején lehet majd legjobban látni az égbolton. A látványos jelenség megtekintéséhez célszerű távolabb menni a városoktól, hogy a fényszennyezettség ne takarja ki a csillagokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!