Skip to content
Kezdőlap » A legjobb típusú diófélék, ha az egészség a cél in hungarian

A legjobb típusú diófélék, ha az egészség a cél in hungarian

A legjobb típusú diófélék, ha az egészség a cél in hungarian

bterapiaberlesngarian
Akár a fogyás, a vércukorszint-szabályozás, egészség vagy az agy egészsége a prioritás, egy dióféle tökéletes választás.Köztudott, hogy a chipsek és a csokiszeletek nem a legegészségesebb nassolnivalók, de olyan rágcsákra is válthatunk, amelyek segítenek megelőzni számos krónikus egészségügyi problémát. A diófélék és más magvak ideális választásnak bizonyulnak, mivel tele vannak rosttal, jó zsírokkal és fehérjével.Azonban bizonyos diófélékkel kapcsolatban is megfogalmaztak már különböző fenntartásokat, például, hogy a kesudió rosszat tesz, míg a mandula jobb. Valóban igaz ez? A HuffPost táplálkozási szakértőket kérdezett arról, hogy melyik sózatlan diófélék és magvak a legjobb opciók a tápanyagokban gazdag, tápláló rágcsálnivalók közül.

A legjobb lehetőségek a nők egészségéért

A tökmag olyan tápanyagok összetételét tartalmazza, amelyek különösen támogatják a nők egészségét, mivel a többi lehetőséghez képest feltűnően nagyobb mennyiségű magnézium található benne, amely ásványi anyag különösen fontos a nőknél a csontritkulás megelőzésében.A tökmag cinktartalma is megfelelő mennyiségű. A menstruációs ciklus szabályozásában szerepet játszó cink részt vesz a reproduktív hormonok, például a tüszőstimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) szintézisében, tárolásában és felszabadításában. A cink avárandósség alatt is fontos a DNS-szintézisben betöltött szerepe miatt, amely a magzati fejlődés alapvető élettani folyamata.Egy másik jó választás a brazil dió a szeléntartalma miatt, amely a menstruációs rendszeresség egyik fontos hormonja.

A legjobb diófélék a fogyáshoz

Jó választás lehet a napraforgómag, amely a diófélék és magvak más változataihoz képest kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint mások. Emellett jó foszforforrás, ami segíti a sejtek növekedését és javítását, valamint vas- és rostforrás.A kendermag igazi táplálkozási erőmű, 3 evőkanálnyi mennyiség 10 gramm fehérjét tartalmaz, valamint gyulladáscsökkentő és omega-3 zsírsavakat. Ez a tökéletes kombináció ahhoz, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, miközben a szervezetet olyan ásványi anyagokkal, például cinkkel és vassal is feltölti.
A földimogyoró rost-, egészséges zsír- és fehérjetartalma miatt segít a jóllakottság érzésében, emellett antioxidánsokat, például flavonoidokat is tartalmaz, amelyek a szabad gyökök elpusztításában működnek, és potenciálisan védelmet nyújtanak a rák ellen.A kesudió magas a fehérjetartalma miatt segít a teltségérzet kialakulásában. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban gazdag, melyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és optimalizálni a szív egészségét.

A legjobb diófélék a vércukorszint-szabályozáshoz

A pisztácia magas rost- és fehérjetartalmú, de alacsony kalóriatartalmú, míg a mogyoró jó mennyiségű B6-vitamint, foszfort, káliumot és cinket tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak az energia anyagcserében, valamint az immunitásban és a vérnyomásban. Emellett kiváló egészséges zsír-forrás, amely segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében, és javítják a gyulladásos markerek állapotát isEgyes kutatások azt is kimutatták, hogy az ezekben a diófélékben bőségesen megtalálható olajsav jótékony hatással lehet az inzulinérzékenységre, ami javítja a vércukoranyagcserét és csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

A legjobb diófélék a szív egészségéért

A mandula magas arginin nevű aminosav tartalma miatt segíthet a vérnyomás szabályozásában. Az arginin szükséges a nitrogén-oxid előállításához, amely ellazítja az artériás ereket, ez pedig csökkenti a vérnyomást.A dióról, melynek kardiometabolikus védőhatásai vannak, kimutatták, hogy kiegyensúlyozott, teljes értékű étrend részeként fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét. Emellett gazdag a szívbarát omega-3 zsírsavban és az alfa-linolénsavban (ALA). Ne hagyjuk ki az étrendünkből a pekándiót sem, amely nagyszerű egészséges zsírok- és rostforrás. Ezek segíthetnek a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak köszönhetően. A pekándió emellett kiváló A-vitamin-, E-vitamin- és folsavforrás.

A legjobb diófélék az agy egészségéért

A dió gazdag gyulladáscsökkentő zsír-forrás, csökkenti az ideggyulladást, és segít a mentális egészség és jólét támogatásában, valamint a kognitív hanyatlás kockázatának csökkentésében. Az összes Alzheimer-kórral diagnosztizált ember agyában található amiloid plakkok bizonyítottan fokozzák a neuronok oxidatív károsodását és elősegítik a gyulladást. Az antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő zsírokban gazdag dió potenciálisan idegvédő hatású lehet.Nyitókép: Shutterstock

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!