Skip to content
Kezdőlap » Az asztma eddig nem ismert kiváltó okait fedezték fel in hungarian

Az asztma eddig nem ismert kiváltó okait fedezték fel in hungarian

Az asztma eddig nem ismert kiváltó okait fedezték fel in hungarian

bterapiaberlesngarian
Naponta több mint 1000 ember hal meg asztmában.Amellett, hogy az asztmás roham megszorítja a tüdőbe vezető csatornákat, azok bélésének gyulladása és a fokozott nyálkatermelés hetekig vagy hónapokig súlyosbítja a problémát.A tudósok most először mutatták ki, hogy a légutak mechanikus szűkületének hatására az asztmás roham során hogyan szaporodnak túl a légutak bélrendszerének sejtjei. Ezek kipréselődnek és elpusztulnak, ami gyulladást, nyálkakiválasztást és a légúti barrier károsodását váltja ki.„E gát nélkül az asztmásoknál sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki hosszú távú gyulladás, sebgyógyulás és fertőzések, amelyek több rohamot okoznak. Ennek az alapvető mechanizmusnak a megértésével most már jobb helyzetben vagyunk, hogy megelőzzük ezeket az eseményeket” – mondja Jody Rosenblatt sejtbiológus, a londoni King’s College munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.Rosenblatt-ékígéretes megoldást javasolnak tanulmányukban: egy vegyület, amely meggátolja a túlzsúfolt sejtek kipréselését – az úgynevezett epiteliális extrudálást – az egerek légúti bélésében. Hogy biztonságos-e, még nem tesztelték embereken, de Rosenblatt és amerikai, brit és spanyol kollégái úgy vélik, hogy ez teljesen új megközelítésekhez vezethet az asztmás rohamok megelőzésében, nem csak a gyulladás kezelésében.Az asztma világszerte mintegy 300 millió embert érint. A legtöbben sípoló légzéssel, köhögéssel, légszomjjal és mellkasi szorító érzéssel küzdenek. A pollenektől és poratkáktól kezdve a háziállatok szőrén és a füstön át a testmozgásig, sőt még a hideg levegőig minden kiválthatja ezeket a különböző súlyosságú tüneteket.Bár gyógymód nincsen, néhány kezelés, különösen azok, amelyek a légúti gyulladást célozzák, képesek az asztma tüneteit kontrollálni. Gyakran alkalmaznak inhalációs hörgőtágítókat a légutak megnyitására és kortikoszteroidokat a gyulladás csökkentésére.A kiváltó okok elkerülése is segíthet, bár még a kombinált megközelítés sem mindig hatékony.
„Tudjuk, hogy az asztmások mintegy 31 százaléka nem rendelkezik olyan kezelési lehetőségekkel, amelyek működnének náluk, és ezzel potenciálisan életveszélyes asztmás rohamok kockázatának teszik ki őket” – fogalmazott Samantha Walker, az Asthma + Lung UK kutatási és innovációs igazgatója.A kutatócsoport a légutakat körülvevő simaizomzat összehúzódását és összeszorulását jelentő hörgőszűkületet vizsgálta a roham során. A légutak összeszűkülése egerekben tüdőbélés-károsodást és gyulladást okozott, hasonlóan az asztmához.„A légutaknak ez a szűkülete és pusztulása okozza a roham utáni gyulladást és a túlzott nyálkakiválasztást, ami megnehezíti az asztmások számára a légzést” – magyarázta Rosenblatt.
A legjobb hörgőtágító kezelésnek tartott albuterolról egerek és emberi légúti szövetek elemzése során a kutatók megállapították, hogy az ellazítja a környező simaizmot, azonban nem állítja meg a légúti hámsejtek károsodását, vagy az asztmás rohamot követő gyulladást.A kutatók azonban rájöttek, hogy egy olcsó vegyület, az MRI-képalkotáshoz gyakran használt gadolínium segítségével megállítható a légúti károsodás az egérmodellekben, valamint az azt követő gyulladás és nyálkakiválasztás. Ennek a károsodásnak a megelőzése aztán megakadályozhatná a jövőbeni rohamokat okozó izomzat felhalmozódását.Ez a felfedezés Walker szerint fontos új ajtókat nyit meg az asztmások számára égetően szükséges lehetséges új kezelési lehetőségek feltárásához, ahelyett, hogy kizárólag a gyulladásra összpontosítanánk.A szerzők szerint hasonló mechanizmus állhat más, szűkületekkel jellemezhető gyulladásos állapotok, például az irritábilis bél szindróma vagy a gyulladásos bélbetegség hátterében. Az ezek kialakulása körüli rejtélyek tisztázása nagyon szükséges kezelésekhez vezethet.(ScienceAlert)Nyitókép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!