Skip to content
Kezdőlap » A toszkán város, amiről még az olaszok se nagyon tudnak in hungarian

A toszkán város, amiről még az olaszok se nagyon tudnak in hungarian

A toszkán város, amiről még az olaszok se nagyon tudnak in hungarian

bterapiaberlesngarian
Az idei országos Borgo dei Borghi (falvak falva) verseny győztese a középkori múltat szemet gyönyörködtető kortárs művészeti színtérrel és vándorló robotokkal ötvözi.
A Rai olasz állami televízió 11 éve hirdet versenyt az Il Borgo dei Borghi, azaz a falvak faluja címére. A verseny segít a kis, de magával ragadó olasz települések ismertségét növelni, amelyek egyébként észrevétlenek maradnának. Az idei verseny győztese azonban sokkal több egy szép helynél.„Az Il Borgo dei Borghi célja, hogy beazonosítsa ezeket a helyeket, amelyekről szerintem néha még az olaszok sem tudnak” – mondta Kathy McCabe, a Dream of Italy című tévéműsor házigazdája a BBC-nek.Olaszország mind a 20 régiójából egy-egy várost vagy falut jelölnek évente a falvak falva címre. A helyi lakosok videókat készítenek, amelyekben büszkén mutatják be falujuk egyedülálló történelmét, hagyományait és művészeti örökségét. A nézők ezután szavaznak a kedvenc helyükre, a döntőbe jutott helyeket pedig a szavazatok és egy háromtagú szakértői zsűri kombinációja alapján választják ki, amely Olaszország környezetével, történelmével és idegenforgalmi iparával kapcsolatban álló ismert személyiségekből áll.Az idei győztes Peccioli Pisa városától nem messze található. A toszkán domb tetején fekvő, szőlőültetvényekkel, búzamezőkkel és olajfaligetekkel körülvett, 5000 lakosú város eredete a középkorra nyúlik vissza, de a modern köztéri művészet átalakította a jelenét.Maga a falu régi téglaépületek, szűk utcák és sikátorok kusza szövevénye, amely a 12. századi San Verano harangtorony alatt található.
A falu egyik leglátványosabb helyszíne, a Palazzo Senza Tempo (Időtlen palota) tökéletes példája a múlt és a jelen közötti egyensúlynak. A 14. századból származó épület olyan történelmi részletekkel büszkélkedhet, mint a gyönyörű középkori udvar és a kőlépcsők. A palotát 2019-ben felújították, hogy modernebb elemeket építsenek be, például tetőablakot, padlótól a mennyezetig érő ablakokat a földszinten, amelyek beengedik a fényt, és egy panorámateraszt, amely az alatta elterülő tájra néz. A palota a város kulturális központjává vált, mondta el Giulia Giaganini, Peccioli lakója a Borgo dei Borghi verseny videójában.„Nemcsak a múltat és a jelent képviseli, hanem a jövőnk felé is tekint, és – ahogy a neve is jelzi – az ‘Időtlen Palotává’ vált.”Peccioli egy ismeretlen középkori városból a modern művészet és a történelem keverékéről ismert várossá vált, amihez mindenekelőtt a szemét felhasználásával járult hozzá. Az 1990-es években, a hulladékgazdálkodási szabályok megváltozására válaszul a város vezetői azt javasolták, hogy fejlett hulladékgazdálkodási rendszerüket nyissák meg a régió más városai előtt. A terület hulladékának átvételéből származó bevételt aztán visszaforgatták a közösségbe, lenyűgöző modern művészeti installációkat és fenntartható technológiai kezdeményezéseket finanszírozva.Fotó: ShutterstockA festői középkori utcákat jelenleg látványos művészeti installációk veszik körül, többek között Miroslaw Balka lengyel művész hatalmas emberi szobrai, amelyek mintha a körülöttük lévő tájból emelkednének ki. Patrick Tuttofuoco olasz művész másik művészeti projektje, a Végtelen naplemente című alkotás a történelmi központot a város peremén található újabb városrészekkel összekötő sétányt díszíti, míg a város új művészeti galériája, a Museum of Contemporary Art in the Open Air (MACCA) 2023-ban nyílt meg, és több mint 600 kortárs művészeti alkotásnak ad otthont a világ minden tájáról érkező művészektől.Peccioli emellett számos új technológiai kezdeményezésnek is otthont ad, amelyek segítik a fenntarthatósági erőfeszítéseket. A városközpontban például a település ingyenes autómegosztást biztosít mindenki számára, valamint két robot segíti az ott lakókat; egyikük hulladékot gyűjt a házakból, míg a másik bevásárlást végez a városban élő idős vagy fogyatékkal élő emberek számára.Ez még nem minden, Peccioli polgármestere azt reméli, hogy a város szén-dioxid-kibocsátása a következő években 0%-ra csökken, és a folyamatban lévő kutatások azt vizsgálják, hogy lehetséges-e a hulladékanyagokat olyanná alakítani, amit biztonságosan fel lehetne használni az építkezésekhez. Nyitókép: Shutterstock

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!